
Hypotheek overnemen bij scheiding
Als één van beiden na de scheiding in de woning wil blijven wonen dan is er meestal sprake van uitkoop van de vertrekkende partner.
Nadat er een vermogensopstelling is gemaakt die duidelijk ieders financiële positie na de scheiding weergeeft wordt er beoordeeld door een Hypotheekadviseur of uitkoop mogelijk is. Zo wordt voorkomen dat er een onuitvoerbaar convenant naar de rechtbank gaat.
De hypotheekverstrekker toetst eerst of degene die de woning wil overnemen in staat is met zijn/haar inkomen alleen de hypotheek te betalen. Dit wordt getoetst a.h.v. de gedragscode hypotheken. Degene die de woning overneemt, ook wel blijver genoemd, kan een hogere hypotheek krijgen vergeleken met de aankoop van een geheel nieuwe woning.
Als er sprake is van overwaarde (het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld) dan heeft de uit te kopen partner recht op de helft daarvan.
Spaarhypotheek/levensverzekering/Beleggingspolis
Hebben jullie één van bovengenoemde polissen dan heeft ieder recht op de helft van de opgebouwde waarde uitgaande van “gemeenschap van goederen”.
Echtscheidingsconvenant
In een echtscheidingsconvenant maakt u bij uw scheiding / beëindiging geregistreerd partnerschap afspraken met uw partner waar u van gaat scheiden. Bijvoorbeeld over de woning en eventuele partneralimentatie. Meestal wordt een compleet financieel overzicht (vermogensopstelling) gegeven van jullie bezittingen en schulden.
Voordat het echtscheidingsconvenant getekend kan worden waarbij de één de verplichting krijgt de woning op zijn/haar naam te zetten en de ander uit te kopen, is ons advies om altijd eerst duidelijkheid te hebben van een Hypotheekadviseur of dit ook realiseerbaar is.
Notaris
In geval van uitkoop is er ook een Notaris noodzakelijk die de helft van de woning op naam van de andere partner kan zetten. Deze weet aan de hand van het convenant precies hoe de op tellen “akte van verdeling er uit moet komen te zien”.