
Partneralimentatie
Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor partneralimentatie. De partneralimentatieverplichting duurt maximaal 10 jaar, maar is veelal beperkt tot 5 jaar. De alimentatieverplichting eindigt van rechtswege na het verstrijken van een termijn die gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaren, maar hierop zijn een drietal uitzonderingen op de 5-jaar periode.
Dit zijn de 3 uitzonderingen op de 5-jaars periode:
– Als u samen kinderen heeft, stopt partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.
– Heeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar geduurd? En krijgt de ex-partner die alimentatie ontvangt, binnen 10 jaar AOW? Dan duurt de alimentatieplicht totdat de ontvanger AOW krijgt.
– Bent u geboren op of voor 1 januari 1970? Duurde uw huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 15 jaar? En krijgt u over meer dan 10 jaar pas AOW? Dan is de alimentatieduur 10 jaar.
Bij samenloop van de hierboven genoemde omstandigheden, geldt de langste termijn. Een alimentatieverplichting vervalt als de ontvangende ex-partner opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat, gaat samenwonen of zelf in zijn/haar levensonderhoud kan voorzien.
Een ScheidingsMakelaar maakt een partneralimentatieberekening volgens de Trema normen die gezamenlijk wordt doorgesproken.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!