Online echtscheiding financiële checklist

Bij een online echtscheiding zijn er veel zaken die veranderen op persoonlijk en financieel vlak. Het is daarom verstandig uw financiële situatie na uw scheiding goed in kaart te brengen. wij hebben hiervoor een handig hulpmiddel: de financiële echtscheidingschecklist. Hiermee krijgt u een goed idee welke zaken er tijdens en na uw scheiding geregeld moeten worden.

 • Vermogensoverzicht

  Bij een echtscheiding moet het vermogen 50/50 worden verdeeld als er sprake is van een gemeenschap van goederen. Maak daarom een vermogensoverzicht van alle bezittingen (auto, spaargeld, hypotheek, schulden, etc). Dit schept duidelijkheid voor u en uw (ex)partner.

 • Bankzaken

  Regel uw bankzaken. De gezamenlijke rekening moet op een iemands naam gezet worden, eventuele andere gezamenlijke bankproducten moeten worden gewijzigd.

 • Verzekeringen

  Gezamenlijke verzekeringen moeten worden overgezet en verdeeld tussen de (ex)partners.

 • Pensioen

  Hoe wordt het pensioen verdeeld? Maak hier afspraken over en leg deze vast in het online echtscheidingsconvenant. Meld binnen 2 jaar aan het pensioenfonds dat u gescheiden bent. Dit zorgt ervoor dat de uitkeringen op het juiste moment naar de juiste partner gaan.

 • Belastingdienst

  Doet u in het jaar van de online echtscheiding nog samen aangifte? Controleer welke toeslagen voor u gaan gelden nu u uit elkaar bent. Voor een helder en duidelijk overzicht over alle fiscale zaken rond scheiding, kijk hier: belastingdienst.

 • Partneralimentatie

  Maak afspraken over de partneralimentatie. Wie krijgt hoeveel per maand? Let op dat de partneralimentatie aftrekbaar is voor de betaler en als inkomen geldt voor de ontvanger.

 • Wonen

  Op wiens naam komt het huurcontract te staan. In geval van een koopwoning. Wordt het huis verkocht of wordt de (ex) partner uitgekocht of willen jullie het huis voorlopig onverdeeld laten?

 • Kinderen

  Stel de eventuele kinderalimentatie vast en neem deze op in het concept ouderschapsplan.